Hacker din Moldova căutat de FBI pentru operarea unei rețele bot, cu care distribuia ransomware

shadow
Joi, 18.04.2024 17:25   502
Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe cetățeanul moldovean Alexandru Lefterov, proprietarul și operatorul unei rețele botnet pe scară largă care a infectat mii de computere din Statele Unite.

Cunoscut și sub numele de Alipako, Uptime și Alipatime, bărbatul de 37 de ani din Chișinău a fost inculpat în decembrie 2021 pentru furt calificat de identitate, fraudă informatică și conspirație pentru a comite fraudă electronică.

Rechizitoriul în nouă capete de acuzare, publicat marți, 16 aprilie, dezvăluie că Lefterov și complicii săi au folosit programe malware pentru a fura datele de logare ale victimelor din calculatoarele infectate. Ulterior, aceste date erau utilizate pentru a accesa conturile de la diverse instituții financiare și procesatori de plăți, cu scopul de a fura banii deținuți de victime.

De asemenea, computerele infectate pot fi accesate direct folosind un server ascuns de calcul în rețea virtuală (hVNC - hidden virtual network computing), fără știrea proprietarilor.

Accesul direct prin serverul hVNC le-a permis lui Lefterov și conspiratorilor să se conecteze la conturile online ale victimelor lor, folosind browsere web pe dispozitivele infectate, pe care platformele online accesate le-ar recunoaște ca o conexiune de încredere, scrie portalul bleepingcomputer.com.

Advertisement

Totodată, pentru a monetiza și mai mult această schemă, Lefterov ar fi oferit „botnet-ul” și altor complici și pentru a distribui programe malware, inclusiv ransomware, pe computerele infectate din cadrul rețelei. În calitate de proprietar și operator al „botnet-ului”, Lefterov ar fi primit și o cotă procentuală din profiturile obținute din această schemă.

Pedeapsa pentru fraudă informatică, acces neautorizat la un computer protejat, fraudă prin cablu, deteriorarea intenționată a unui computer protejat și acuzațiile de furt de identitate cu agravare variază de la 2 la 10 ani de închisoare, în funcție de infracțiune.

Cu toate acestea, sentința definitivă va depinde de gravitatea infracțiunilor și de antecedentele penale ale inculpatului, dacă există.

„Protecția americanilor în spațiul cibernetic este o prioritate de vârf și vom urmări agresiv pe oricine, indiferent dacă se află pe teritoriul SUA sau peste mări, care consideră că populația noastră este o țintă ușoară”, a spus agentul special FBI Kevin Rojek.

De notat că Alexandr Lefterov deține două companii în Republica Moldova, una dintre care oferă servicii de transport și practică activitati de realizare a soft-ului la comanda (software), iar a doua declară activitati de editare a jocurilor de calculator, dar și comerț cu mărfuri electrocasnice etc.

Mold-Street.com a încercat să ia legătura cu Lefterov, dar numărul său de telefon nu mai este accesibil.



Oportunitati