Agricultorii din România cer desființarea sistemului antigrindină, pentru că ar favoriza seceta

shadow
Sâmbătă, 20.04.2024 11:20   480
Agricultorii din județele Vrancea și Prahova din România cer desființarea sistemului antigrindină, despre care susțin că nu protejează, în realitate, împotriva grindinei și, mai mult, ar favoriza seceta și ar polua mediul. Ministerul Agriculturii spune că de fapt poluarea este minoră.

Astfel, la începutul acestei săptămâni zeci de agricultori, unii însoțiți de utilaje, au protestat în județele Vrancea și Prahova din România, cerând oprirea sistemului antigrindină.

Fermierii se tem de rachetele antigrindină

„Protestul a fost unul spontan, generat de operaționalizarea, începând de azi, a sistemului antigrindină. (...) Nu există niciun studiu care să releve legătura între însămânțarea asta – că nu contează că e cu rachete, Occidentul a făcut cu avioane, cu fel de fel de manevre să ducă iodura asta de argint în nor – și incidența grindinei. Deci, e simplu! Ne jucăm pe banii noștri fără să afectăm căderea de grindină. Dacă grindina va vrea să pice, va pica indiferent ce fac ăștia. Ei trag exagerat”, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Prahova, Adrian Mocanu.

Potrivit acestuia, situația privind cultura de grâu în județul Prahova este critică la această oră.

„Suntem extrem de speriați în zona asta de sud a Prahovei, pentru că situația la ora asta este critică. Am 40 de ani de agricultură, dar așa ceva nu am văzut.

Advertisement

Grâul, dacă nu îl plouă substanțial în următoarele 10 zile, se va usca pe câmp de nu vom lua un bob de grâu și de rapiță. (...). Eu asemenea secetă nu am pomenit în primăvară”, a spus Mocanu.

Fermierii cer oprirea sistemului antigrindină și reclamă faptul că nu există studii privind impactul iodurii de argint asupra mediului.

„E vorba de 50 de milioane de euro pe care îi trag în aer pe degeaba. (...) Ne-am trezit noi să tragem, din 2005, pe când Argentina, Franța, Republica Moldova trag din anii '60 și au început să renunțe, pentru că și-au dat seama că nu se pupă costurile și protecția. (...) Organizația Mondială a Meteorologiei nu recomandă intervențiile în atmosferă, ci recomandă eventuale studii”, a adăugat liderul asociației de agricultori.

Acesta a subliniat că, dacă solicitarea fermierilor nu va fi luată în considerare, vor urma proteste masive. Autoritățile locale au anunțat că solicitările agricultorilor vor fi remise către Ministerul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii: 6 tractoare produc mai multă poluare decât rachetele antigrindină

În urma protestelor spontane față de efectele sistemelor antigrindină, Ministerul Agriculturii din România a ținut să precizeze că poluarea produsă de utilizarea lor este minoră.

Instituția a dat exemplul utilizării a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de circa 20,3 g/ha.

Potrivit cercetărilor aceste valori sunt de mărime mai mici decât toate celelalte activități industriale și normele admise (de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 km).

„Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei și populației din zonă și din regiunile limitrofe”, susține Ministerul Agriculturii din România.

De exemplu, poluarea cu compuși de azot ca urmare a utilizării a 700 rachete/an este echivalentă cu cea de la 175 de autoturisme cu combustibil Euro 6, cu un parcurs de 100.000 km.

„Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, derulat in 2019, au pus în evidență faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000”, mai spune Ministerul citat de Actualitateaprahoveană.



Oportunitati