Revoluția din sectorul agrar, promovată de Bolea, ar putea genera proteste ale fermierilor

shadow
Duminică, 28.04.2024 11:14   546
Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole, promovat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și votat pe 25 aprilie 2024 în prima lectură de către Parlament, a generat o reacție negativă din partea Asociației Forța Fermierilor.

Într-o declarație de presă, Forța Fermierilor califică legea drept una abuzivă și cere Parlamentului organizarea urgentă a consultărilor publice pe marginea acestui proiect de lege, susținând că dacă se va avansa și el va fi adoptat fără consultarea și acceptarea propunerilor de modificare din partea mediului asociativ, își rezervă „dreptul de a protesta împotriva adoptării acestei legi”.

O nouă colectivizare?

„Insistența cu care se dorește aprobarea prezentului proiect ne convinge că se dorește cu orice preț subjugarea prin lege a mediului asociativ din sectorul agrar. Asociațiile de fermieri și mai ales cele de profil și-au demonstrat eficienta și rolul lor in dezvoltarea agriculturii în beneficiul fermierilor mici și mijlocii, iar acum Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să subordoneze toate organizațiile de agricultori prin intermediul acestor camere agricole”, susține asociația.

Potrivit organizației, „se observă evident interferența politică în mediul asociativ agricol prin impunerea acestei asocieri forțate”.

„Ni se bagă pe gât o formulă de un fel de colectivizare, ceea ce contravine valorilor europene și discreditează vectorul european, promovat de actuala guvernare”, notează ONG-ul.

Advertisement

În opinia fermierilor, nu ajuta nici deghizarea camerelor agricole în persoanele juridice de drept public.

„Fără delegarea funcțiilor publice, aceasta norma este doar o încercare nereușită de a camufla dorința ministrului de a obliga pe toți agricultori din țară să devină membri ai camerelor agricole. Forța Fermierilor cunoaște care va fi următorul pas al Ministerului Agriculturii, care ar prevedea ca fermierii, care au refuzat sa fie membri ai camerelor agricole, vor fi lipsiți de dreptul de a beneficia de subvenții. Acest proiect de lege este anticonstituțional și antidemocratic, menit să preia controlul politic asupra uneia din celei mai influente pături sociale – fermierii – și organizația noastra se va opune aprobării acestuia cu toate mijloace posibile legale”, mai spune Forța Fermierilor.

Bolea: E revoluție în agricultura Republicii Moldova

Menționăm că documentul votat în prima lectură de Parlament prevede crearea unei Camere Agricole Naționale și zece camere agricole regionale, pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici.

Anterior, Ministerul Agriculturii a argumentat necesitatea creării acestor camere, care ar urma să fie un soi de organizații profesionale a fermierilor, prin nevoia de a consolida și promova „un dialog eficient și durabil al comunității agricole cu autoritățile publice, centrat pe dezvoltarea sustenabilă a sectorului agricol și a mediului rural”.

Vicepremierul, Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii, a apreciat crearea camerelor agricole drept o revoluție în agricultura Republicii Moldova, menționănd că la baza proiectului a stat modelul implementat în Austria.

Astfel, proiectul vine să susțină dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale.

În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale.



Oportunitati