Noul program de un miliard de lei al Guvernului

shadow
Vineri, 02.06.2017 06:44   3522
Ministerul Finanțelor a elaborat și prezentat spre consultare publică Conceptul programului guvernamental ”Prima Casă”, prin care familiile tinere să poată accesa credite imobiliare în condiții facilitate de până la 900.000 de lei.

Obiectivul principal al noului program constă în crearea condițiilor optime "pentru contractarea creditelor ipotecare de către persoanele cu capacitate elevată de muncă, în vârstă aptă de muncă, care constituie partea preponderentă a populației ocupate în Republica Moldova".

Cine poate ajunge beneficiar

Acesta poate fi atins prin creșterea termenului de scadență a creditelor ipotecare, garantarea parțială a creditului de către stat și micșorarea participației proprie inițiale a beneficiarului la achiziția locuinței, susțin autorii proiectului în Conceptul Programului.

Criteriile de eligibilitate ale beneficiarului Programului: vârsta -  până la 45 de ani la momentul solicitării creditului ipotecar; cetățean al Republicii Moldova, angajat în țară și cu venituri din surse oficiale. În plus nu trebuie să dețină în proprietate individuală sau în comun cu soțul/soția sau cu alte persoane, o locuință, și nu are în derulare un credit ipotecar pentru achiziționarea locuinței.

Plata lunară achitată de către beneficiar (dobînda și suma principală) nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete cumulative ale familiei beneficiarului Programului.

Advertisement

La stabilirea valorii veniturilor salariale vor fi acceptate și veniturile oficiale rudelor de gradul I. Beneficiarul se va obliga să nu înstrăineze locuința achiziționată în primii 5 ani de la data dobândirii, cu excepția cazului de achitare deplină. 

Se prevede că ”statul va garanta 50% din soldul creditului” și ”va asigura restricționarea mărimii ratei dobânzii aplicată la creditele ipotecare prin programul ”Prima casa”, se spune într-o notă informativă anexată la concept de către Ministerul Finanțelor. Potrivit proiectului, plafonul maxim de achiziție a locuinței este de un milion de lei, dintre care participația beneficiarului este de 5% suma totală. Termenul creditului va fi de până la 25 de ani.

Valoarea programului circa un miliard de lei

Ministerului Finanțelor mai susține că valoarea maximă a Programului nu va depăși un miliard de lei în primii doi ani de la lansarea acestuia.

Beneficiarul Programului, concomitent cu achitarea plății lunare pentru credit va plăti, lunar, băncii finanțatoare un comision de garantare în sumă de 0,5 la sută anual din soldul garanției de stat. Comisionul de garantare va fi revizuit cel puțin o data la doi ani de către Ministerul Finanțelor.

Documentul stipulează condițiile de gajare, onorare a angajamentelor de către familiile tinere și ce va urma în cazul în care acestea nu vor fi onorate.

La finele lunii august 2016, ministrul Finanțelor Octavian Armașu anunța despre o potențială colaborare cu instituțiile din România în vederii transpunerii programului „Prima Casă” în Moldova, la nivel național. Ulterior în proiectul bugetului de stat pentru 2017 au fost prevăzute și cheltuieli de 15 milioane de lei pentru implementarea programului de stat „Prima casă”.

De notat că în cadrul Programului ”Prima Casă”, inițiat în 2010, de Primăria municipiului Chișinău au fost construite patru blocuri locative, care încă nu a fost finalizate. Totodată au fost acordate și circa 250 credite imobiliare. 



Oportunitati