Cine a câștigat contractul de 51,5 de milioane lei și va livra ambulanțe noi

shadow
Joi, 26.04.2018 14:40   12764
Primele 10 ambulanțe noi, din totalul de 69 procurate, pentru serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au ajuns în țară, iar până la finele lunii mai urmează să fie livrate și alte 59.

PotrivitMinisterului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Necesarul de ambulanțe noi este de 450 de unități

"Unitățile de transport sanitar sunt de producție rusească și corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar aparatajul medical din dotare permite acordarea asistenței medicale de urgență la cel mai înalt nivel. Aceasta este doar o prima etapă de modernizare a asistenței medicale de urgență prespitalicească", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

Acesta este însă doar începutul. Or necesarul de ambulanțe noi este de 450 de unități, susține Alexandru Ghidirimschi, vicedirectorul IMSP Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMUP).

"Actualmente parcul de autosanitare al CNAMUP este completat cu 295 ambulanțe funcționale, anii de fabricație 1996-2013. Majoritatea autosanitarelor (peste 80%) sunt cu uzura de 100%. Primul pas pentru reînnoirea parcului auto a fost făcut în 2017 prin inițierea procedurii de achiziționare a 69 ambulanțe de tip ”B”, care conform contractului încheiat, vor fi livrate pînă la 15 mai 2018", a declarat oficialul în cadrul unei ședințe a instituției.

Guvernul a mai alocat 273 de milioane lei 

Așa că în acest an, Guvernul a anunțat că va aloca 273 milioane lei pentru achiziționarea a încă 168 de ambulanțe, inclusiv 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor).

"Odată cu reînoirea parcului de ambulanțe a asistenței medicale de urgență va crește capacitatea de intervenție a Serviciului de Asistență Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților", susține Ministerul Sănătății.

Cine este furnizorul

Noile ambulanțe au fost fabricate la uzina GAZ din Federația Rusă, ce aparține grupului Basel (Basic Element) controlat de oligarhul rus Oleg Deripaska (ce se află în lista neagră de sancțiuni a SUA). În consecință achiziția a generat mai multe reacții negative, dar și semne de întrebare.

Compania din Moldova care le-a importat și livrat Serviciului Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească este Autoritate Grup SRL, înregistrată oficial în satul Coșnița, Dubăsari, dar cu oficiul în capitală.

Advertisement

Firma are un capital social de 5.400 lei și doi asociații cu câte 50%: Vasile Cucu din Moldova și Aygar Necati din Turcia.

Compania a câștigat în decembrie 2017, licitația organizată de AMUP privind livrarea a 69 de ambulanțe la un cost total de circa 45 de milioane lei. În martie 2018, însă a mai fost organizată o licitație de majorare a valorii contractului cu 6,5 milioane lei, arată datele oficiale. În consecință costul acestora a urcat la 51,5 milioane lei, sau 746.300 lei de bucată.

Vasile Cucu, Vicedirector logistică la Serviciul Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească spune că majorarea s-a datorat deciziei de a cumpăra ambulanțe cu tracțiune integrală pe toate cele patru roți. 

"Aceste mașini sunt destinate localităților rurale și am decis să majorăm valoarea contractului ca să putem achiziționa ambulante cu tracțiune integrală. Legea permite majorarea cu circa 15% a valorii contractului", a precizat managerul.

Referitor la faptul că numele său coincide cu cel al unuia din fondatorii firmei Autoritate Grup SRL, Vasile Cucu a precizat că e o simplă coincidență și că nu are nici-un grad de rudenie.

"Pentru a preveni apariția unor semne de întrebare eu chiar m-am retras din grupul de lucru și nu am partiipat la procedurile de achiziție", a mai afirmat vicedirectorul pentru logistică. 

Contracte totale de circa 77 milioane lei

De notat că Autoritate Grup a câștigat în ultimii cinci ani peste 40 de contracte în valoare totală de 76,8 milioane lei, majoritatea medicamente și utilaj medical, dar și de produse agroalimentare și chiar a figurat ca exportator de produse agricole în Rusia, 

Vasile Cucu, directorul companiei spune că aceasta a ajuns în listă din întâmplare, fără a fi depusă vreo solicitare în acest sens la ANSA sau Serviciul fitosanitar rus. "Nu am exportat niciodată fructe sau legume în Rusia", a afirmat acesta.

Cât despre faptul că ambulanțele sunt de producție rusească managerul a spus că doar șasiul este de la uzina Gaz și e de marca Sobol.

"Este eronat ceea ce se vehiculează. Automobilul a trecut procedura de conversie în unitate medicală la o altă întreprindere, - Promtech, tot din Federația Rusă. Tot utilajul medical corespunde celor mai înalte standarde internaționale de siguranță, și acolo sunt aparate de producție niponă, coreană, italiană etc. În plus pot spune că însăși utalajul medical poate costa chiar mai mult decât șasiul", a declarat pentru Mold-Street, Vasile Cucu.

El  a mai spus că firma pe care o conduce este obligată prin contract să ofere garanție de doi ani pentru aceste automobile.

Cât despre faptul că datele Serviciului Fiscal de Stat arată că firma ar avea restanțe la buget, managerul a spus că ar putea fi o eroare, pentru că toate plățile sunt făcute la timp și dacă ar fi o așa situație compania nici nu ar fi fost admisă la licitație.

Noi puncte de asistență medicală urgentă

Menționăm că, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost fondat în anul 2015, are cinci stații de asistență medicală urgentă din țară: ”Nord”,”Centru”, ”Chișinău”, ”Sud” și ”UTA Găgăuzia” și are ca misiune oferirea serviciilor medicale urgente de calitate oferă servicii medicale de urgență celor 3.55 milioane de locuitori ai Republicii Moldova, în mod gratuit și în regim non stop.

Centrul are 92 de Puncte de Asistență Medicală Urgentă (PAMU)  ce oferă servicii medicale pentru cele 1.600 de localități. 

În anul 2018 se preconizează de a deschide noi Puncte de Asistență Medicală Urgentă (PAMU) în localitățile Brănești, raionul Orhei, Grozești, raionul Nisporeni și Pripiceni, raionul Rezina.

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.    

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.



Oportunitati