Veniturile Moldtelecom au scăzut cu 20% într-un an. Cum se toacă sute de milioane

shadow
Miercuri, 02.05.2018 05:36   7876
Moldtelecom SA (100% statul), operatorul național de telecomunicații din Republica Moldova, a înregistrat în anul 2017 venituri de 1,77 miliarde lei (circa 100 de milioane de dolari), cel mai prost rezultat din ultimii 15 ani.

Astfel volumul de vânzari s-a redus cu peste 20% față de anul 2016 și cu aproape un miliard de lei decât zece ani în urmă, arată raportul anual.

Profitul a scăzut de 10 ori

Cu toate acestea compania încă mai generează profit. În 2017 acesta constituit 61,85 milioane lei, cu aproape 11 milioane lei mai puțin decât în 2016 și de 10 ori mai puțin decât în îndepărtatul 2006. Dacă în anii precedenți profitul mai era distribuit în proporție de 50% statului și ajungea în buget, cel din 2017 va rămânea în conturile companiei.

Moldtelecom nu mai are suficiente resurse pentru a face față concurenței pe piața internă. În plus îi este tot mai dificil să se împrumute de la bănci. Așa că Guvernul a decis ca să ajute compania cu poziție monopolistă, care în 2017 a redus de aproape două ori investițiile în rețeaua de telefonie fixă.

Datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) arată că Moldtelecom continuă să fie cel mai mare furnizor de servicii de telefonie fixă, dar acestea deja îi asigură mai puțin de 38% din venituri, care scad abrupt. 

În schimb serviciile de acces la Internet fix, iau asigurat în 2017 companiei Moldtelecom peste 44% din venituri, în timp ce telefonia mobilă doar 9%.

Moldtelecom, "driver-ul vieții digitale din țară"?

Cu toate acestea Dan Mitriuc, directorul general al Moldtelecom, a anunțat zilele trecute că întreprinderea este în continuare "driver-ul vieții digitale din țară, iar subdiviziunea Unite a înregistrat cele mai spectaculoase rezultate, confirmate chiar de ANRCETI".

"Suntem numărul 1 în Internet fix și Televiziune digitală, în Internet mobil și în telefonie fixă", mai afirmă Dan Mitriuc.

Datele ANRCETI îl contrazic însă pe Mitriuc. Cel mai elocvent este la capitolul Internet mobil. Astfel n 2017 volumul total al veniturilor obținute de cei trei furnizori de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom (Unite) din vânzarea serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă (prin rețelele 3G, 4G și prin modemuri/carduri/USB - acces dedicat) a crescut, față de 2016, cu 27,4% și a însumat 908,5 milioane lei. 

Citiți și:

Misterioasa companie din Elveția, căreia moldovenii îi plătesc pentru convorbirile internaționale

Dacă veniturile Orange Moldova din vânzarea serviciilor respective au sporit cu 32,7% și au ajuns la 557,1 milioane lei și cele ale Moldcell - cu 29,8% și au alcătuit circa 253,8 milioane lei, cele înregistrate de Moldtelecom au bătut pasul pe loc.

Advertisement

Ba chiar au înregistrat o scădere neînsemnată - de 0,4% - și au totalizat 97,5 milioane lei.

În plus directorul Moldtelecom afirmă că anul 2017, este al doilea an consecutiv, în care Unite "înregistrează cel mai mare tempou de creștere pe piața serviciilor de telefonie mobilă". 

Aici managerul are parțial dreptate, doar că în pofida unei "creșteri însemnate" cota Unite pe piața de telefonie mobilă rămâne mai mică de 5%.

Investiții de miliarde, rezultate sub așteptări

Iar dacă ne uităm iarăși în datele ANRCETI se poate de aflat că de la lansare în martie 2007, Unite deține o cotă stabilă de 3,5-4,8% din piața serviciilor de telefonie mobilă. 

De exemplu într-un raport al Curții de Conturi din anul 2013 se constată că Moldtelecom/Unite a înregistrat în anul 2011 venituri de 118,4 milioane de lei din prestarea serviciilor de telefonie mobilă, în timp ce cheltuielile au constituit 260,5 milioane de lei. Astfel acest serviciu a generat pierderi de 142 milioane de lei doar în anul 2011.

Același raport mai constata că Moldtelecom a investit în anii 2009-2012 în dezvoltarea rețelei de telefonie mobilă 3G peste 888 milioane de lei, dar a obținut venituri de 3,4 ori mai mici - 251 milioane de lei.

Nici în anii următori activitatea Unite nu a adus profit companiei Moldtelecom. De exemplu raportul financiar pe anul 2016 (cel pe anul 2017 încă nu a fost făcut public) arată că Unite așa-și nu aduce profit Moldtelecom. De exemplu la serviciile de telefonie mobilă (cu amănuntul) veniturile au constituit 192 milioane lei, în timp ce costurile operaționale au fost de 2,8 ori mai mari.

Ce semnifica asta? Că pentru a câștiga un leu câștigat din serviciile Unite, compania a cheltuit în 2016 - 2,8 lei.

Pentru a acoperi pierderile din serviciile de telefonie mobilă Unite, Moldtelecom ia bani din veniturile de la serviciile de Internet, iar anterior lua din cele de telefonie fixă.

Statul vinde Moldtelecom de două decenii 

Stela Iacob, șefa Serviciului de Informare și Comunicare cu Mass-Media din cadrul ANRCETI spune că pe piața comunicațiilor electronice nu există reglementări care ar obliga operatorii să nu utilizeze profitul dintr-o activitate pentru a subvenționa prestarea de alte servicii. Altfel spus Moldtelecom poate în continuare utiliza subvenționarea încrucișată.

Una dintre concluzii este că compania de stat e incapabilă să concureze egal la egal într-o piață liberă (cum este cea de telefonie mobilă), înregistrând pierderi masive. 

Întreprinderea Moldtelecom a fost înființată în 1993 ca urmare a restructurării sectorului de telecomunicații din Republica Moldova, iar la 5 ianuarie 1999 a fost reorganizată în societate pe acțiuni, statul fiind fondator și unic acționar. 

De notat că Moldtelecom este "de vânzare" deja de câțiva ani, dar autoritățile nu au îndrăznit să îl vândă, pentru că el a devenit de două decenii o veritabilă "vacă de muls" pentru cei de la putere și companiile afiliate. 

Citiți și:

Pavel Filip invită șeicii din Emirate să cumpere Moldtelecom, Air Moldova și companiile energetice

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.     

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.



Oportunitati