Judecător pe cazul Laundromat – condamnat, dar liberat de închisoare

shadow
Joi, 04.04.2024 12:53   354
Ex-judecătorul Curții de Apel Chișinău, Ştefan Niță, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii privind pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, pe celebrul caz al spălătoriei ruse denumit Laundromat.

Magistratul însă a fost eliberat de răspunderea penală, întrucât termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală a intervenit cu mulți ani în urmă.

Ancheta  4 luni, procesul  7 ani

Cauza penală a fost pornită în septembrie 2016 de către Procurorul General, în temeiul autosesizării de către Procuratura Anticorupție.

Potrivit Procuraturii Anticorpuție, urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, în timp ce procesul de judecată a acesteia a durat 7 ani, „ultimul fapt datorându-se în mare parte multiplelor cereri de recuzare înaintate de partea apărării și, ca urmare, redistribuirii dosarului cu înlocuirea etapizată a majorității magistraților ce făceau parte din completul de judecată la examinarea cauzei penale, fapt ce a generat reluarea judecării cauzei de la început”.

Citiți și:

După 8 ani de anchetă a Laundromatului Procuratura Anticorupție l-a pus sub acuzație pe Platon

Procuratura Anticorupție menționează că, în iulie 2011, „inculpatul, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Noua Zeelandă, privind încasarea datoriei în sumă de 200 milioane de dolari SUA, în mod solidar, de la o companie din Marea Britanie și două companii din Federația Rusă, precum și o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova”.

Este vorba de firma Chester (NZ) Limited din Noua Zeelandă, care în baza ordonanței judecătorești a încasat de la Zorba International din UK, Stroinvest OOO și Investproiekt OOO din Rusia suma de 200 milioane de dolari.

Advertisement

Firma Chester (NZ) Limited apare și în alte scheme și procese de judecată din Republica Moldova, și în rapoartele de anchetă ale Parlamentului, iar valoarea pretențiilor se ridicau la circa un miliard de dolari.

Examinarea de instanța din Chișinău a fost efectuată datorită faptului că în dosar girant apărea și Oxana Şpac, o locuitoare din capitală.

Procuratura susține că judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească, prin care a dispus încasarea datoriei de 200 milioane de dolari în beneficiul creditorului firmei din Noua Zeelandă, „în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului”.

„De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând franc procedurile legale”, susține Procuratura Anticorupție.

Va contesta verdictul

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Ştefan Niță califică decizia ca fiind drept una emisă la comandă și spune că o va contesta.

„Evident că voi ataca decizia, pentru că acolo s-au profanat idei fundamentale din dreptul penal. Nu este vorba de mine sau de probatoriu, este vorba despre chestiuni de fundament, care au fost răsturnate la 180 de grade de oameni care nu puteau să o facă din simplă incompetență. Evident că au făcut-o pentru că așa li s-a spus”, a spus ex-judecătorul Ştefan Niță.

De notat că Procuratura Anticorupție susține că chiar dacă ex-judecătorul a fost liberat de răspundere penală, „constatarea unei infracțiuni este o decizie importantă pentru investigația în dosarul Laundromat, stabilind astfel potențiale infracțiuni predicate pentru spălarea de bani, care a urmat ca rezultat al acestei hotărâri judecătorești contrare legii”.

„Decizia instanței de a recunoaște vinovați inculpații au consecințe semnificative atât în dosarul național, cât și în investigațiile internaționale referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 miliarde de dolari prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova”, susține PA.

Laundromatul rusesc

Amintim că, 10 ani în urmă, RISE Moldova, împreună cu colegii de la OCCRP și Novaya Gazeta, a publicat investigația „The Russian Laundromat”, o operațiune gigantică de spălare a circa 20 miliarde de dolari, care l-a implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii offshore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope.

Potrivit datelor publice, 13 judecători din Republica Moldova au emis în anii 2010-2014 mai multe ordonanțe, care au facilitat spălarea a circa 22 miliarde de dolari proveniți din Rusia.

În noiembrie 2015, Leonid Talmaci, primul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (1991-2009), declara că nu a fost vorba de spălare de bani.

„A avut loc un exod, o migrare a resurselor financiare (a banilor) din Federația Rusă în UE. Iar acest lucru îl spun cu certitudine, fiindcă personal am examinat situația și m-am convins de veridicitatea acestor informații”, susținea exguvernatorul Talmaci.



Oportunitati