Familia primarului din Horodiște, Rezina, acuzată că distruge un sit arheologic național

shadow
Marţi, 16.04.2024 08:31   1667
În rezervația peisagistică Țîpova s-a inițiat construcția unui complex turistic, pe un teren privatizat de familia primarului comunei Horodiște, Rezina, Dorel Iurcu, ex-deputat al Partidului PAS.

Astfel, Ecopresa susține că astfel se încalcă cel puțin patru legi ale Republicii Moldova. În acest sens, 40 de organizații neguvernamentale au inițiat o acțiune de salvare a patrimoniului național și a transmis o petiție către instituții de stat și a inițiat și semnarea unei petiții online.

Parte componentă a sitului arheologic fortificat Horodiște-La Cot

Este vorba chiar de platoul de vedere dinspre satul Horodiște, parte componentă a rezervației Țîpova (aflată în gestiunea autorităților publice locale ale comunei Horodiște), care ocupă un teren de 12,29 ha. Această porțiune este, de asemenea, un sit arheologic – Horodiște II-La Cot, înscris în Repertoriul Arheologic Național al Republicii Moldova.

Încercarea de a construi complexul din 10 căsuțe a fost observată la sfârșitul lunii martie 2024, fiind sesizate autoritățile.

Agenția Națională Arheologică a efectuat și o inspecție la fața locului pe 26 martie 2024, în corespundere cu Legea nr.218 din 17 septembrie 2010 privind protejarea patrimoniului arheologic.

Advertisement

„Drept rezultat al inspectării, s-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrarile de excavare a unor șanțuri (la suprafață fiind scoase fragmente ceramice și de lut ars) în partea de est a sitului Horodiște II-La Cot, fiind întocmit și un proces verbal corespunzător și o prescripție, care a fost transmisă imediat către autoritatea publică locală (a se vedea mai jos)”,a comunicat Agenția Națională Arheologică (ANA).

Potrivit ANA, terenul cu numărul cadastral 67211070515, unde se efectuează lucrarile de excavație și de construcție, prezintă patrimoniu arheologic și este „parte componentă a sitului arheologic fortificat Horodiște-La Cot, în care în anul 2019 au fost efectuate de o echipă moldo-germană prospecțiuni geofizice, iar în anii 2021-2022 au fost realizate și săpături arheologice, despre aceste investigații administratația publică locală fiind pusă la curent de responsabilii cercetărilor de teren (dr. Aurel Zanoci și dr. Mihai Băț)”.

Proprietar, familia primarului Dorel Iurcu

Menționăm că datele cadastrale arată că terenul respectiv a ajuns, la finele anului 2023, în proprietatea membrilor familiei primarului Dorel Iurcu din Horodiște (Vera Iurcu și Alisa Iurcu).

Vera Iucru, care apare și ca angajată a primăriei Horodiște, responsabilă de achiziții publice, a refuzat să vorbească la subiect cu reporterul Mold-Street.com, invocând faptul că nu cunoaște persoana cu care discută și că nu are încredere în jurnaliști.

De notat că, în declarația de avere pentru anul 2023 a primarului Dorel Iurcu, este inclus și terenul cu suprafața de 12,292 hectare și cu o valoare de 120.000 de lei, cota soției sale fiind de 26,83%.

În perioada 2021-2022, Dorel Iurcu a fost deputat din partea Partidului PAS, după care s-a retras.

Menționăm că organizațiile semnatare solicită: anularea deciziilor Consiliului Local Horodiște, reîntoarcerea terenului în fondul rezervației și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare; restaurarea peisajului afectat de construcții; publicarea unei hărți oficiale a rezervației pentru evitarea unor astfel de incidente pe viitor; elaborarea Planurilor de management eficiente pentru Rezervația Țipova și Saharna, să fie parte a Planului de lucru ale Ministerului Mediului pentru 2024-2025; elaborarea mecanismelor și procedurilor care să asigure respectarea legislației și să excludă pe viitor asemenea cazuri în alte arii protejate din Republica Moldova.



Oportunitati