Comisia Europeană se pregătește să dea în judecată Germania pentru că aplică taxe mari la gaze

shadow
Luni, 22.04.2024 15:01   1679
Comisia Europeană se pregătește să dea în judecată Germania pentru că aplică taxe mai mari pentru achiziționarea de gaze din depozitele germane, ceea ce ar încălca regulile pieței unice ale Uniunii Europene, scrie Reuters.

Potrivit surselor Reuters, Germania ar sfida regulile UE privind piața unică și triplând mărimea „taxei de neutralitate”, de când a fost introdusă inițial în octombrie 2022.

Tariful, potrivit unei autorități de reglementare a energiei din UE care a vorbit cu Reuters, creează prețuri mai mari la gaze în unele țări din UE.

Taxele impuse de Germania pentru achizițiile de gaze stocate este o evoluție relativ nouă, care a apărut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, când UE a interzis importurile de gaz rusesc prin conducte și ca urmare a închiderii conductei Nord Stream, care leagă Rusia șii Germania.

Germania este acuzată că își folosește vecinii pentru a umple un gol fiscal, creat de nevoia Germaniei de a-și umple stocurile cu gaze mai scumpe, nerusești.

Advertisement

Această taxă s-a triplat – cel puțin – de la implementarea sa în octombrie 2022, potrivit Reuters.

Potrivit unor membri ai UE, regulile pieței unice ale blocului nu permit stabilirea de tarife comerciale între membrii săi.

„Rămânem în legătură cu autoritățile germane în această chestiune, inclusiv la nivel politic... nu speculăm cu privire la posibila deschidere a procedurilor de încălcare a dreptului comunitar”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a susținut că tariful este în spiritul „securității europene”, permițând Germaniei să-și umple depozitele.

Săptămâna trecută, vicepreședintele austriac al Parlamentului European, Othmar Karas, și ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, au contestat tarifele Germaniei de tranzit la gaze în fața Comisiei Europene, susținând că taxele mai mari au făcut mai dificilă pentru unii dintre membrii estici ai blocului renunțarea la gazul rusesc.

Rezultatul final, potrivit autorităților de la Viena, este că austriecii și alți membri ai blocului – în cea mai mare parte din Europa de Est – plătesc factura pentru miliardele de metri cubi de gaz pe care Germania le-a achiziționat când prețurile erau mari.

Acum, când prețurile au scăzut semnificativ, gazul respectiv trebuie vândut la un preț mai mic, respectiv nu este clar cine va acoperi costurile suportate în trecut.



Oportunitati