Un șef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13%

shadow
Duminică, 07.07.2019 07:58   6889
Union Fenosa și FEE-Nord au cerut majorarea prețului la electricitate cu 13%, a anunțat vineri postul de televiziune TVR Moldova, citând-ul pe Ştefan Creangă, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Noi avem cereri depuse de Union Fenosa și FEE Nord și cred că în două săptămâni finalizăm procesul de verificare, pentru că calculele propriu-zise sunt prezentate de către agenții economici”, a declarat Ştefan Creangă

Fenosa a solicitat o ajustare cu doar 1%

„În jur de 13% este cererea de majorare”, a precizat directorul ANRE. Totodată el a menționat că cererile furnizorilor de energie sunt publicate pe pagina WEB a ANRE.

De notat că pe pagina Agenției sunt publice cererile de ajustare a prețurilor depuse la mijlocul lunii martie 2019, iar altele nu au fost depuse.

Cel puțin GNF Furnizare Energie (parte a grupului Gaz Natural Fenosa în Moldova) nu a depus o altă solicitare, ne-au precizat reprezentanții companiei. În documentele publicate pe pagina WEB a ANRE era vorba de o ajustare a prețurilor reglementate în medie cu doar 1%.

Extras din solicitarea GNF Furnizare Energie, depusă la ANRE în martie 2019

Sursa: anre.md

În consecință nu este clar de unde a luat Ştefan Creangă că furnizorul ar cere o majorare de 13% a tarifelor la energie pentru consumatorii din Chișinău, centrul și sudul Republicii Moldova. E vorba de circa 70% din toți consumatori din Moldova, care sunt deserviți de Gas Natural Fenosa. 

Nu este exclus însă faptul că ANRE ar putea lua în calcul deprecierea leului de la începutul acestui an și a constatat că e nevoie de o ajustare mai semnificativă a tarifelor. La care se adaugă creșterea, de la 1 aprilie 2019, cu 2% a prețului de achiziție a energiei de la Energocom.

Advertisement

Dar în acest caz administrația ANRE ar trebui să facă precizările de rigoare. În caz contrar induce în eroare lumea.

Compania statului gestionată de un democrat a cerut o majorare cu 10%

Mult mai gravă însă e situația la FEE Nord, care a solicitat în martie 2019 o majorare cu 10-11% a tarifelor pentru consumatori. De exemplu pentru consumatorii casnici, tariful solicitat era de 209,25 bani, cu 18 bani mai mare decât cel actual, adică în creștere cu 9,4%.

Pentru consumatorii (agenți economici, instituții etc.), ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie, noul tarif ar urma să fie de 185,25 bani pentru un kWh sau cu 19 bani mai mare decât cel actual. E o creștere de 11,4%.

Compania controlată de stat și administrată de Ruslan Antoniuc, un lider local al Partidului Democrat, își argumentează solicitarea de majorare a tarifelor în special prin devierile financiare de circa 110 milioane lei acumulate în anii 2017-2018.

Evoluția tarifelor la energia electrică în perioada 1999-2018, bani/kWh

Sursa: Raportul anual al ANRE pentru 2018

De notat că în prezent consumatorii casnici deserviți de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, cu 12 bani pentru un kWh mai mic decât cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălți și raioanele din nordul țării), iar dacă ANRE acceptă cererile, diferența ar putea ajunge la circa 30 de bani.

Tarifele în vigoare pentru energia electrică au fost aprobate în ședința publică din 15 iunie 2018 a Consiliului de Administrație al ANRE.

Activitatea ANRE sub lupă internațională

De notat că anterior politica tarifară, dar și activitatea în general a ANRE a fost criticată de mai mulți experți locali, dar și de Secretariatul Comunității Energetice, pentru că a fost și mai este dependentă de politicieni și în special de Parlament.

De exemplu, noua conducerea a ANRE a fost numită în mare parte pe criterii politice și membrii ei în mare parte au făcut parte din partide politice.

Mai mult! În anii 2015-2017, din cauza intervenției politicului în politica tarifară a ANRE, contra Moldovei a fost inițiată o procedură internațională și țara noastră risca să fie sancționată cu amenzi și penalități de circa 100 milioane de dolari și să rămână și fără Acordul cu FMI. 

Pe de altă parte rapoartele Secretariatului Comunității Energetice, chiar dacă atestă o anumită reducere a presiunii politice asupra ANRE, constată dependența instituției de Parlament și de Ministerul Justiției.

Ultimul ar restrânge competențele Agenției „prin interpretarea restrictivă a dispozițiilor legale”, fapt ce este îngrijorător.

Secretariatul Comunității Energetice este de părere că „competențele autorităților naționale de reglementare în domeniul energiei trebuie înțelese într-un mod care să permită o proiectare flexibilă a cadrului de reglementare și răspunsul la evoluțiile pieței”.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati